Casa Monsenhor Airosa

Team: João Nuno Macedo, Ricardo Silva, Marta Machado
Built Area: 197m2
Location: Braga, Portugal
Status: Concluded
Years: 2019-2020
Photos: José Campos Photographer
Publications: NEW GENERATIONS

Casa Monsenhor Airosa

Team: João Nuno Macedo, Ricardo Silva, Marta Machado
Built Area: 197m2
Location: Braga, Portugal
Status: Concluded
Years: 2019-2020
Photos: José Campos Photographer
Publications: NEW GENERATIONS

Casa Monsenhor Airosa is one of a set of three traditional houses in Braga, with two stories and two fronts, the main façade leans toward the street of Monsenhor Airosa, the back façade allows the car access.
Originally the house was organized onto two levels interconnected by a centrally located staircase, structural and defining of the house program. With the original typology as the starting point, it was essential to return that originality back to the house that, through several transformations and adaptations, became unclear.
The project was approached by considering the rehabilitation, preservation and reorganization of the space accordingly to the original base typology. The main façade was restored whilst the back façade was simplified by eliminating the volumes added along the timeframe, allowing this façade to affirm itself as a simple, smooth lined, neutral color façade, between the plaster grey and the white metalwork and frames. The clear reading of the back façade negotiates by opposition with the main traditional façade.
In its interior, the central staircase emerges as a catalyzer element, assuming a generous dimension as a space generating element that, through the skylight on its center, marks the house atmosphere with the light coming from the exterior and brought to the center of the house.
This is a house made for living, for contemplating the invading light entering the spaces, delimited but not closed, of slow meals, from its cooking to the meal, of conviviality. It’s a silently defined house, through the composition and traditional principles applied.

A Casa Monsenhor Airosa está integrada num conjunto de três casas de época de Braga, com dois pisos, duas frentes, sendo a fachada principal voltada para a rua Monsenhor Airosa e logradouro com acesso carral.
A casa organizava-se, originalmente, em dois pisos interligados entre si através de uma escada central, estruturante e definidora clara do programa da casa. Tendo a distribuição original como mote de partida, pareceu-nos essencial devolver à casa o que, ao longo das várias transformações e adaptações, se tornou menos claro.
A abordagem ao projecto teve em consideração o trabalho de reabilitação, preservação e reorganização do espaço de acordo com a tipologia-base original. A fachada principal foi restaurada enquanto a fachada posterior foi clarificada, eliminando os volumes que foram sendo acrescentados ao longo do tempo, assumindo-se de novo como uma fachada simples, de linhas suaves, cores neutras, entre o cinza da cor do reboco e o branco das serralharias e caixilharias. Negoceia-se a clareza de leitura da fachada tardoz em contraposição com a fachada tradicional principal.
No seu interior, a escada central, surge como elemento catalisador, assumindo-se com uma dimensão generosa como um elemento gerador de espaço e que, a partir da claraboia ao centro, marca a atmosfera de toda a casa com a luz que se faz sentir no exterior e que é trazida para o centro da habitação.
Esta é uma casa para ser vivida, de contemplação da luz que invade os espaços, marcados mas não fechados, de refeições lentas, desde a confeção até à refeição, de convívio. É uma casa silenciosamente marcante, através da sua composição e princípios tradicionais.

Casa Monsenhor Airosa

Team: João Nuno Macedo, Ricardo Silva, Marta Machado
Built Area: 197m2
Location: Braga, Portugal
Status: Concluded
Years: 2019-2020
Photos: José Campos Photographer
Publications: NEW GENERATIONS

Casa Monsenhor Airosa is one of a set of three traditional houses in Braga, with two stories and two fronts, the main façade leans toward the street of Monsenhor Airosa, the back façade allows the car access.
Originally the house was organized onto two levels interconnected by a centrally located staircase, structural and defining of the house program. With the original typology as the starting point, it was essential to return that originality back to the house that, through several transformations and adaptations, became unclear.
The project was approached by considering the rehabilitation, preservation and reorganization of the space accordingly to the original base typology. The main façade was restored whilst the back façade was simplified by eliminating the volumes added along the timeframe, allowing this façade to affirm itself as a simple, smooth lined, neutral color façade, between the plaster grey and the white metalwork and frames. The clear reading of the back façade negotiates by opposition with the main traditional façade.
In its interior, the central staircase emerges as a catalyzer element, assuming a generous dimension as a space generating element that, through the skylight on its center, marks the house atmosphere with the light coming from the exterior and brought to the center of the house.
This is a house made for living, for contemplating the invading light entering the spaces, delimited but not closed, of slow meals, from its cooking to the meal, of conviviality. It’s a silently defined house, through the composition and traditional principles applied.

A Casa Monsenhor Airosa está integrada num conjunto de três casas de época de Braga, com dois pisos, duas frentes, sendo a fachada principal voltada para a rua Monsenhor Airosa e logradouro com acesso carral.
A casa organizava-se, originalmente, em dois pisos interligados entre si através de uma escada central, estruturante e definidora clara do programa da casa. Tendo a distribuição original como mote de partida, pareceu-nos essencial devolver à casa o que, ao longo das várias transformações e adaptações, se tornou menos claro.
A abordagem ao projecto teve em consideração o trabalho de reabilitação, preservação e reorganização do espaço de acordo com a tipologia-base original. A fachada principal foi restaurada enquanto a fachada posterior foi clarificada, eliminando os volumes que foram sendo acrescentados ao longo do tempo, assumindo-se de novo como uma fachada simples, de linhas suaves, cores neutras, entre o cinza da cor do reboco e o branco das serralharias e caixilharias. Negoceia-se a clareza de leitura da fachada tardoz em contraposição com a fachada tradicional principal.
No seu interior, a escada central, surge como elemento catalisador, assumindo-se com uma dimensão generosa como um elemento gerador de espaço e que, a partir da claraboia ao centro, marca a atmosfera de toda a casa com a luz que se faz sentir no exterior e que é trazida para o centro da habitação.
Esta é uma casa para ser vivida, de contemplação da luz que invade os espaços, marcados mas não fechados, de refeições lentas, desde a confeção até à refeição, de convívio. É uma casa silenciosamente marcante, através da sua composição e princípios tradicionais.